NAKEN MED VARSELFARGER

I anledning utstillingen “Under” i Galleri Hans hadde vi i dag arrangementet “Livet i havet”. Froskemannsklubben viste frem sin fangst av smådyr fra Uthaug havn med formidling både i køen for å komme inn, og inne i fotoutstillingen. De besøkende fikk se 6 arter nakensnegler i levende tilstand (og mange andre i fotoutstillingen). Andre dyr som var med var piggsjøstjerne, rød solstjerne, eremittkrepser, reker, spøkelseskreps, kråkeboller, trollkrabbe mm. Eneste fisk var en søt liten 2 cm stor rognkjeks. Fotografene i froskemannsklubben er over gjennomsnittlig interessert i nakensnegler, men når du ser utstillingen så skjønner du hvorfor. Mange av artene er utrolig vakre med sterke farger. De spiser mosdyr og hydroider og noen arter kan absorbere nesleforsvaret fra maten og overføre det til sine egne “utvekster” på kroppen slik at de selv blir giftige. En taktikk som er kjent fra f.eks. sommerfugllarver. Det finnes til og med giftige fugler som antagelig får toksinene gjennom maten. Giftpitohuien på Ny Guinea er så giftig at de første forskerne som undersøkte den satt igjen med rennende nese, brennende og nummen munn etter å ha holdt den i hånda (i tillegg til at denne fuglen stinker). Du kan se utstillingen med undervannsfoto i Galleri Hans frem til 27. februar. Takk til fremmøtte, Galleri Hans/Gunnhild og Ørland Froskemannsklubb, og særlig Kjetil Johnson som samlet inn dyra (som alle er sluppet tilbake i Uthaug havn).