HVALROSS I ØRLAND

“Skal du fange en hvalross må du ta den i ruset tilstand etter at den har lepjet i seg morgenduggen fra gresset på land, hvorefter den ofte sovner hengende etter tennene i fjellveggen”. Det er Olaus Magnus (1490 – 1557) som gir dette rådet. Det ble knyttet mye overtro til hvalrossen, og den ble beskrevet som uovervinnelig, bortsett fra svakheten for morgendugg. Over til litt mer oppdatert informasjon; nylig ble det observert og fotografert en hvalross her i kommunen, nærmere bestemt på Kråkvåg. Arten er et sjeldent syn så langt sør, men de kan av og til svømme helt ned til Biscaya. Føden består mest av muslinger og pigghuder som suges ut av skallet ved hjelp av en muskuløs tunge som lager et kraftig vakum innenfor de muskuløse leppene. Faktisk kraftig nok til å suge i seg skinn og kjøtt fra uheldige unge seler og kadaver den unntaksvis kommer over. Vi har vært på Kråkvåg og sett etter den uten hell. Navnet hvalross kommer mest sannsynlig fra gammelnorsk “hrossvalr”, “heste-hval”. Skulle du se den så vil vi gjerne høre om det, og husk å holde deg utenfor “sugeavstand”! Fosna-folket pluss-sak:https://www.fosna-folket.no/…/Sjelden-gjest-p%C3%A5…